Blog van Cok Zijerveld
Sinds enige tijd adviseer ik naast de “gewone” ondernemer ook (voormalig) topsporters als zelfstandig ondernemer. Ik help hen bijvoorbeeld bij het starten van een eigen onderneming en het aangaan van samenwerkingsverbanden. Dit brengt interessante en nieuwe inzichten met zich mee, waarbij ondernemers en topsporters nog veel van elkaar kunnen leren.
Vanuit mijn rol als ondernemer / notaris gespecialiseerd in ondernemingsrecht én mijn persoonlijke passie voor sport, een interessante en nieuwe uitdaging om deze werelden dichter bij elkaar te brengen!
Ondernemers en topsporters
Al vele blogs zijn er geschreven over verschillen en overeenkomsten tussen ondernemers en topsporters. Gezamenlijke kwaliteiten als doorzettingsvermogen, doelgericht werken, discipline en durven vernieuwen zijn gedeelde eigenschappen die ook ik in de dagelijkse praktijk terugzie.
Tegelijkertijd kunnen ondernemers leren van de sport als het gaat om het aanbrengen van focus, lange termijn perspectief en aandacht voor gezondheid en vitaliteit. Omgekeerd kan de topsporter leren van de ondernemer bij zaken als hulp vragen en zich kwetsbaar durven opstellen.
Ondanks de overeenkomsten tussen de zelfstandig ondernemer en de topsporter, zie ik regelmatig dat het voor de topsporter als een grote carrièreswitch voelt wanneer hij of zij tijdens of na de sportloopbaan een eigen onderneming wil gaan starten. Dit is zeker het geval voor buitenlandse topsporters die zich in Nederland willen vestigen.
Natuurlijk ook weer niet zo vreemd, aangezien de sporter met allerlei voor hem minder bekende zakelijke vraagstukken en formaliteiten te maken krijgt. Welke rechtsvorm kies ik (eenmanszaak, BV, of anders), hoe maak een businessplan, wat moet ik regelen, in welke volgorde doe ik dat, en heel praktisch welke formulieren vind ik waar en moet ik invullen?
Zomaar wat vragen waar de sporter mee te maken krijgt. En dat terwijl hij of zij gewend is aan structuur, dat er veel organisatorische en praktische zaken al geregeld zijn, en minder geneigd is tot het vragen van hulp.
Kortom een extra uitdaging om juist bij het starten van een eigen onderneming zaken niet alleen uit te denken maar het vervolgens ook zelf te gaan regelen.
Van idee tot uitvoering
In mijn praktijk merk ik dat wij, vanuit onze onafhankelijke en onpartijdige rol, de (voormalig) topsporter als ondernemer in dit proces goed kunnen helpen. We bieden een vertrouwelijke omgeving. De sporter kan vanuit zijn eigen ideeën en gedrevenheid een keuze maken voor een organisatie- en rechtsvorm die deze het best ondersteunen.
Daarnaast leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken en geregeld moet worden. We bieden flexibiliteit als het gaat om het maken van afspraken, het organiseren van skype calls etc., alles passend in onregelmatige schema’s en tijdzones van een topsporter.
Daarbij beoordelen we ook (sponsor)contracten, businessplannen, mogelijke aansprakelijkheden en allerlei praktische zaken die op je pad komen als ondernemer. In situaties die daarom vragen, schakelen we ons eigen netwerk in.
Wellicht voor een buitenstaander geen logische combinatie, een notaris die (voormalig) topsporters helpt in de nieuwe rol van ondernemer. Voor mij is dat het zeker wel, ik ben zelf ondernemer, ik help graag dingen oplossen en ben gek van sport!